Çfarë ndodh nëse Bitcoin bie nën 20,000 dollarë?


Ndërsa ndjenjat e rënies vërshojnë tregjet financiare, ekspertët po peshojnë nëse Bitcoin do të bjerë nën nivelin e 20,000 dollarëve – dhe çfarë mund të ndodhë nëse bie.

 Bitcoin, tashmë i vendosur në një treg të bezdisshëm, aktualisht po tregtohet me pak mbi 22,000 dollarë, një rënie e jashtëzakonshme nga çmimi i tij i lartë i të gjitha kohërave prej gati 69,000 dollarësh—dhe një rënie që shumica e vëzhguesve ia atribuojnë përkeqësimit të kushteve makroekonomike, si rritja e inflacionit dhe Normat e interesit. 

Për momentin, të gjithë sytë janë te linja e çmimit prej 20,000 dollarësh – jo vetëm sepse është një nivel i rëndësishëm mbështetjeje psikologjike, por edhe sepse përfaqëson kulmin e rritjes së fundit të Bitcoin në 2017. Në tregjet e mëparshme, Bitcoin nuk ka rënë kurrë nën çmimin e shënuar nga kulmi i mëparshëm i rritjes. Dallimi këtë herë, megjithatë, është se Bitcoin ka shumë më pak distancë për të udhëtuar për të kaluar atë shenjë. Analisti i Swan Bitcoin, Sam Callahan, beson se, bazuar në përvojën nga tregjet e mëparshme, është e mundur që Bitcoin të bjerë më shumë se 80% nga niveli i tij më i lartë i të gjitha kohërave, siç ndodhi në dhjetor 2018 kur ra në pak mbi 3,000 dollarë. 

Kjo do të thotë që Bitcoin të bjerë deri në 13,800 dollarë këtë cikël. Por Callahan gjithashtu nuk është aq i shqetësuar nëse po. “Është e rëndësishme të theksohet se baza e investitorëve të Bitcoin është shumë e ndryshme dhe më e sofistikuar në krahasim me tregjet e mëparshme të ariut,” tha Callahan. “Nëse Bitcoin do të binte nën 20,000 dollarë, mendoj se do të shihnim presion të konsiderueshëm blerjeje në ato nivele çmimesh të zbritura, sepse propozimi i vlerës afatgjatë të Bitcoin mbetet i paprekur.” Yuya Hasegawa, një analist i tregut të kriptomonedhave për shkëmbimin japonez të kriptomonedhave Bitbank, ndan këtë mendim. Muajin e kaluar, Hasegawa i tha Decrypt se Bitcoin mund të bjerë deri në 12,200 dollarë gjatë këtij tregu bear. Por tani, këndvështrimi i saj është më optimist. 

"Unë mendoj se Bitcoin mund të shkojë nën 20 mijë dollarë përkohësisht, por ka të ngjarë të rikuperojë shpejt nivelin rreth tij," tha Hasegawa për Decrypt përmes emailit. Jo të gjithë janë kaq optimistë. Marcus Sotiriou, një analist në firmën e kriptomonedhave në Mbretërinë e Bashkuar Global Block, beson se mund të ketë më shumë dobësi nëse Bitcoin bie nën nivelin e 20,000 dollarëve. Sotiriou vuri në dukje polemikën rreth kompanisë së huadhënies së kriptove Celsius, mundësinë që kompania të jetë e paaftë për të paguar dhe krizën e dukshme të likuiditetit që e detyroi atë të ndalonte të gjitha tërheqjet e përdoruesve në fillim të kësaj jave. "Celsius [është] në telashe të mëdha," i tha ai Decrypt përmes emailit, "dhe nëse balenat që kanë vënë baste në Bitcoin dhe Ethereum likuidohen, kjo do të rezultojë në rënie të mëtejshme." "Unë mendoj se shumë kanë frikë nga një kaskadë likuidimi që do të ndodhë me marzhin e quajtur Celsius dhe tani me një çmim likuidimi prej rreth 17,000 dollarë në pozicionin e tyre BTC," tha Sotiriou.

 Likuidimet e detyruara ndodhin kur investitorët duhet të mbyllin papritur dhe në mënyrë të pavullnetshme pozicionet në produktet e derivateve të Bitcoin (si kontratat e së ardhmes dhe opsionet) pasi llogaritë e tyre godasin kolateralin e pamjaftueshëm për të ruajtur ato pozicione. Kjo lloj shitje e detyruar ushtron presion shtesë në rënie mbi çmimin e Bitcoin, i cili më pas mund ta ulë çmimin më tej, dhe nga ana tjetër të shkaktojë më shumë likuidime – pra “kaskada”. Arthur Hayes, ish-CEO i BitMEX, gjithashtu theksoi potencialin për këtë lloj rreziku në një temë në Twitter dje. Duke treguar për tregun e derivateve të kriptove, Hayes vuri në dukje se shumica e interesit të hapur - numri i kontratave të së ardhmes dhe opsioneve ende për t'u zgjidhur - aktualisht janë 20,000 dollarë për Bitcoin dhe 1,000 dollarë për Ethereum. 

Sa më afër tregu t'i afrohet këtyre niveleve, aq më shumë tregtarë me pozicione të hapura do të duhet të shesin kriptomonedhat e tyre në tregun për të mbrojtur pozicionet e tyre, shpjegoi Hayes. Dhe nëse këto nivele thyhen, "ne mund të presim presion masiv të shitjes" në treg, tha Hayes. Sa keq do të ishte kjo? Nëse kjo ndodh, Hayes u tha tregtarëve të kriptove, "ju gjithashtu mund të mbyllni kompjuterin tuaj [sepse] grafikët tuaj do të jenë të padobishëm për një kohë."

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post