Zyrtarët amerikanë lidhin hakerat e Koresë së Veriut me grabitjen e kriptomonedhave

 


Departamenti i Thesarit njoftoi të enjten sanksione të reja kundër një portofoli ethereum që i përket grupit të hakerëve të mbështetur nga shteti i Koresë së Veriut Lazarus. 

Sipas studiuesve, portofoli i identifikuar përmban fonde që lidhen me një sulm ndaj Ronin Network, në të cilin u vodhën më shumë se 600 milionë dollarë në asete dixhitale. 

Koreja e Veriut është përpjekur të përdorë kriptomat si një mënyrë për t'iu shmangur sanksioneve të SHBA-së në shumë raste, sipas ekspertëve të sigurisë kibernetike. 

Kolektivi i hakerave të mbështetur nga shteti i Koresë së Veriut Lazarus Group është i lidhur me një hak masiv të kriptomonedhës që çoi në vjedhjen e 615 milionë dollarëve në asete dixhitale, pretendojnë zyrtarët amerikanë. Zyra e Kontrollit të Pasurive të Huaja e Departamentit të Thesarit njoftoi të enjten sanksione të reja kundër një portofoli ethereum që i përket Lazarus. Sipas studiuesve të kriptove, portofoli i identifikuar përmban fonde që lidhen me një sulm në Ronin Network, i cili mbështet lojën popullore të blockchain Axie Infinity. Më shumë se 600 milionë dollarë eter dhe argumente USDC u vodhën në sulm.

 Hakerët shfrytëzojnë atë që njihet si një "urë" e zinxhirit, e cila i lejon përdoruesit të transferojnë asetet e tyre dixhitale nga një rrjet kripto në një tjetër. Urat janë një mjet gjithnjë e më popullor në botën me rritje të shpejtë të "financës së decentralizuar" ose DeFi. Sanksionet e shpallura rishtazi i ndalojnë individët dhe subjektet amerikane të bëjnë transaksione me llogarinë e identifikuar të ethereum për t'u siguruar që hakerët nuk mund të "marrin para" asnjë fond që mund të mbajnë me shkëmbimet amerikane të kriptove, tha në një postim në blog firma analitike e blockchain Elliptic. Chainalysis, një tjetër grup kërkimor për kripto, tha që atribuimi për Lazarus thekson rëndësinë e "mënyrës se si aktorët e kërcënimit të lidhur me DPRK-në shfrytëzojnë kripto-n dhe sigurinë më të mirë për protokollet DeFi". 

Lazarus, i cili besohet se operohet nga shteti i Koresë së Veriut, është shoqëruar me disa sulme të mëdha kibernetike gjatë viteve, duke përfshirë një hakim të vitit 2014 në Sony Pictures dhe sulmet e ransomware WannaCry të 2017-ës. Koreja e Veriut është përpjekur të përdorë kriptomat si një mënyrë për t'iu shmangur sanksioneve të SHBA-së në shumë raste, sipas ekspertëve të sigurisë kibernetike, duke ngritur shqetësime rreth përdorimit të mundshëm të aseteve dixhitale për evazionin e sanksioneve ruse në mes të luftës në Ukrainë. Në fillim të kësaj jave, Virgil Griffith, një ekspert 39-vjeçar amerikan i kriptove, u dënua me pesë vjet burg për ndihmën e Koresë së Veriut për të përdorur monedhat virtuale për t'iu shmangur sanksioneve. 

Përkrahësit e kriptomonedhave thonë se ato janë një mjet joefektiv në pastrimin e fitimeve të paligjshme, pasi aktiviteti regjistrohet në një libër publik të njohur si blockchain. Megjithatë, kriminelët kanë një sërë teknikash në dispozicion të tyre për të pastruar kriptomat, sipas Elliptic. Kompania tha se analizat e brendshme sugjerojnë se sulmet e Ronin "arritën të pastrojnë 18% të fondeve të tyre të vjedhura" që nga e enjtja. Hakerët fillimisht këmbyen argumentet e vjedhura të USDC me eter përmes shkëmbimeve të parregulluara të decentralizuara për të parandaluar sekuestrimin e tij, por më pas pastruan pothuajse 17 milionë dollarë nga të ardhurat përmes shkëmbimeve të centralizuara si FTX dhe Huobi.

 Më pas ata përdorën atë që njihet si "përzierës", një shërbim që synon të errësojë gjurmët e fondeve duke përzier rrjedhat e transaksioneve të kriptove potencialisht të identifikueshme me të tjerët. Më shumë se 80 milionë dollarë janë dërguar përmes këtij shërbimi miksues, të quajtur Tornado Cash, sipas Elliptic.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post