Si, çfarë dhe pse të përdorni monedhën virtuale?

Source: Forbes


 Nëse nuk keni dëgjuar për kripto-n, është e qartë se nuk i keni ndjekur lajmet kohët e fundit. 

Nëse nuk jeni plotësisht të sigurt se çfarë është kriptomonedha, ose çfarë duhet të bëni me të, korrespondenti David Pogue është këtu për t'ju mësuar (pothuajse) gjithçka që duhet të dini rreth kriptos, në 5 hapa të thjeshtë: 

1. Bitcoin ishte vetëm kriptomonedha e parë. "Crypto" është shkurtim i "kriptomonedhës". Bitcoin ishte origjinali dhe është ende më i popullarizuari. Por ka mbi 10,000 kriptovaluta të ndryshme. Çdokush mund të fillojë një! 

2. Janë thjesht monedha dixhitale. Nëse shkoni te Google Images dhe shkruani "bitcoin", ju merrni mijëra e mijëra fotografi të monedhave fizike metalike. Mos u mashtroni! I vetmi vend ku mund të shihni kriptomonedhën është në telefonin tuaj ose në ekranin e kompjuterit tuaj. E vetmja arkë është interneti. 

3. Kriptomonedha nuk është e lehtë për t'u shpenzuar. Kjo është një arsye tjetër pse bitcoin mund të mos ju duket si një monedhë e rregullt. Tani për tani, do ta keni shumë të vështirë ta shpenzoni! Shkoni në një dyqan kafshësh, një bodega ose një karrocë hot dog dhe do ta keni shumë të vështirë të blini diçka me një kriptomonedhë. Një nga dyqanet e pakta që pranojnë bitcoin drejtpërdrejt është P.J. Bernstein Deli në Nju Jork. Atje, Pogue përdori telefonin e tij për të kapur një kod QR, mori një kod verifikimi dhe goditi "submit". Dreka e paguar!

 4. Bankat dhe qeveritë nuk janë pjesë e zinxhirit. Crypto ka nevojë për një mënyrë të besueshme për të gjurmuar të gjitha ato transaksione, dhe kjo është ajo që është një blockchain. Është një bazë të dhënash publike në internet teorikisht e padëmshme. Caitlin Long, CEO dhe Themeluesja e Custodia Bank, një bankë për monedhat dixhitale, e përshkroi blockchain si "një lloj të ri libri, ku palë të ndryshme që nuk e njohin njëri-tjetrin - dhe sigurisht nuk i besojnë njëri-tjetrit - në të vërtetë mund të besoni se ai libër i përbashkët është e ashtuquajtura kopje e artë e të gjitha të dhënave." Gjithçka që ju duhet për ta parë është një lidhje interneti. Dhe me siguri, në faqet e internetit si blockchain.com, ju mund të shikoni transaksionet që ndodhin në kohë reale, të gjitha në thelb anonime. Por nëse nuk mund të blini vërtet me kriptovaluta, atëherë çfarë dobie ka? Në këtë pikë, është kryesisht një investim, spekulativ, që mori një rritje të madhe gjatë pandemisë.

 5. Sot, kripto është kryesisht për investitorët. "Unë mendoj se është ndoshta flluska më e madhe e jetës sonë," tha Ryan Payne, presidenti i Payne Capital Management, një firmë e menaxhimit të pasurisë. "Dua të them, kjo mund të jetë e pavlefshme në një moment. Shumë e mundur." Pogue pyeti: "A mendoni se do të shkojë në zero?" "Unë mendoj se nuk ka asnjë vlerë të brendshme," u përgjigj Payne. "Shiko: Ne përdorim naftë, madje edhe arin. Ndërsa me bitcoin, nuk ka asnjë përdorim real në shoqëri për të, që, përsëri, në mendjen time të barabartë nuk mund të vlejnë asgjë." Por monedha tradicionale nuk bazohet gjithashtu në asgjë fizike. Një kartëmonedhë dollarësh ka vlerë vetëm sepse ne të gjithë besojmë se ka. Long tha: "E mira që ne përdorim si para është një copë liri, me një foto të një presidenti të vdekur me bojë jeshile të shtypur në të. Për 50 vitet e fundit, asgjë nuk e ka mbështetur atë në mënyrë thelbësore, që nga Shtetet e Bashkuara dhe pjesa tjetër e botës u largua nga standardi i arit. Ai është thjesht një ndërmjetës. Kjo është e gjitha."

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post